Darmen - Brein - Hart

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 om 13:47

In mijn werk als counselor krijg ik steeds meer aanvragen van mensen die advies nodig hebben op het gebied van het spijsverteringsstelsel. Als we eens verder gaan kijken dan de klacht en hoe mogelijk meerdere klachten met elkaar samenhangen kom je soms tot verassende conclusies.

Wat onderschat wordt is dat veel gezondheidsprocessen geregeld en aangestuurd worden in de darmen. Ook jij had vast geen idee hoeveel invloed de conditie van je darmen heeft op je gestel. Daarom deze blog, kijk wat je met de informatie kan.

Darmproblemen die men ervaart betekent niet alleen zoeken in wat er niet goed gaat in het voedingspatroon maar is het ook belangrijk om je leefstijl, emoties en andere randzaken onder de loep te nemen

 

Geloof het of niet maar het buikgebied is ontzettend gevoelig typje (gebied) waar met name je darmen een cruciale rol spelen. Het is onder andere het gebied waarin je emoties en gevoelens duidelijk voelt. Zie je ergens tegen op dan is het met name je buik wat direct reageert. Ze noemen de darmen ook wel het tweede brein. Een gebied waarin meer zenuwen aanwezig zijn dan in je gehele wervelkolom. Een gebied wat in voortdurende verbinding staat met je hersenen. Een soort snelweg, waar met name de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol hun weg in vinden.

Fysieke en mentale stress/spanning zorgt voor een gespannen darmveld. In dat veld waarin jarenlang onverwerkte gevoelens, emoties of allerhande stressfactoren blijven rondhangen  kunnen je spijsvertering behoorlijk irritant beïnvloeden en verstoren.

 

Enkele voorbeelden die het darmveld verstoren;

- Overtrainen

- Hooggevoelige/sensitieve/ overprikkelende mensen

- Overwerkte gevoelens, verdriet, gemis van dierbare

- Trauma

- Onveilige jeugd

- Voedingspatroon die niet past bij je constitutie, of die je darmen overbelasten

- Onderliggende allergieën

- Hormonale disbalans

 

Wanneer dat veld niet geruimd wordt en er geen goede vertering/verwerking kan plaatsvinden dan wordt de druk op de darmwand steeds groter en ontstaan er beschadigingen in het slijmvlies dat de darmwand bekleed met als gevolg laaggradige ontstekingen waardoor klachten zoals de ziekte van Crohn en een prikkelbaar darm syndroom ontstaan. 

 

Alles wat zich in het brein afspeelt vertaalt zich naar de darmen. Ze hebben een communicatief lijntje. Soms zijn klachten nog ver terug te voeren is en heb je in je levensloop veel stress hormonen geproduceerd en is er een disbalans ontstaan in de darmen.

 

Dus je kan nog zo gezond en verantwoord eten maar als je darmflora verstoord is geraakt kan dit uiteenlopende gevolgen hebben. Diarree, obstipatie, hormonale problematiek, acne, hoofdpijn, gewricht en spierpijn en je weerstand verminderd etc.

Ook heeft dat invloed op hoe we ons voelen. Want in de darmen wordt een groot gedeeld van het lichaamseigen hormoon serotine geproduceerd. Een feelgood hormoon. Serotonine zorgt voor goede communicatie tussen de zenuwcellen in de darmen en het brein en is van grote invloed op je stemming.

Een verstoring van de darmgezondheid kan dus zeker de mentale gezondheid beïnvloeden en leiden tot stress-, angst en depressieve problemen. 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Door stress, trauma, verkeerde leefstijl factoren, vaccinaties, alcohol etc. raakt het darmstelsel uit balans.

 

Dan is er nog de verbinding van brein, buik naar het hart. Het hart is een orgaan dat een elektromagnetisch veld heeft. Je buik en hart laten je brein voortdurend weten hoe het lichaam zich voelt.  Het is zo ontzettend belangrijk dat je begrijpt hoe belangrijk deze twee organen zijn en wat ze je duidelijk proberen te maken. Naast de pompfunctie is het hart ook betrokken bij communicatie en hoe je in verbinding staat tot alles en iedereen om je heen.

Dus je kunt nu concluderen dat de darmen een bredere functie kent dan alleen het verteren van voedsel. Het is dus ook verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen en het aansturen van de hersenen. De hersenen en darmen staan continu met elkaar in verbinding. Dit wordt ook wel de brain-gut connection genoemd. Ze communiceren via de nervus vagus, de belangrijkste zenuw van het autonome zenuwstelsel. Daarnaast staan het brein en darmstelsel met elkaar in contact via de hersenen en het bloed. ‘De stoffen die in je brein terechtkomen, bepalen onder meer je gevoelens, gezondheid en ontwikkeling.

Het lijkt misschien bijzonder dat de darmen onze hersenen aansturen en beïnvloeden maar dat is het niet. Door de onderzoeken die gedaan zijn blijkt namelijk dat de darmen dezelfde hormonen en neurotransmitters aanmaken als de hersenen. Dat komt omdat ze ook zenuwcellen hebben

Hoe slechter je voor je darmen zorgt, hoe slechter je brein voor jou zorgt en hoe meer disbalans er ontstaat in je mentale en fysiek welbevinden.

 

ZORG OOK GOED VOOR JOUW BUIK, BREIN EN HART.

Hulp nodig?

Neem dan contact op met de praktijk  06 - 37 40 26 37

 Praktijkoib@gmail.com 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb